keskiviikko 28. elokuuta 2013

Ei ole koiraa karvoihin katsominen, vai onko?

Tämä aihe, mistä aion nyt kirjoitella syntyi parisen päivää sitten.
Juttelin erään bordercollien omistajan kanssa ja se keskustelu sai minut taas jälleen kerran miettimään rotuja kohtaan liittyviä luuloja ja epäilyjä.


Kerroin tälle henkilölle, että bordercollie on yksi rotuvaihtoehdoistani. Jouduin kunnon tenttiin, jossa sain kertoa koirakokemuksestani ja muusta sen sellaisesta. Ilmeisesti siihen mennessä annetut vastaukseni miellyttivät tätä henkilöä ja hän totesi bc:n ehkä sopivan minulle.
Ristiriita tuli vasta silloin kun hän kysyi, että mitä lajia alkaisin kisaamaan koirani kanssa.
Ei, tässä ei puhuttu aktiivisesta harrastamisesta vaan aktiivisesta kisaamisesta.


Tämä sai minut hämilleen. Kerroin, että harrastan agilityä, mutta en tiedä tulenko koskaan kisaamaan sitä. Ainakaan muussa kun mölleissä. Haaveni on kyllä kisata, mutta oma paineensietokykyni kisatilanteissa on tosi surkea. Sen takia, en kyllä kellekkään ala lupailemaan kisauraa.

Selitin kuitenkin tälle kyseiselle henkilölle, että harrastaisin aktiivisesti. En etsi sohvakoiraa, vaan aktiivista harrastuskoiraa. En ehkä ihan heti kisoja kierrä, mutta se ei tarkoita sitä, ettemme treenaisi ahkerasti.
Tämän jälkeen sain murhaavan katseen ja kehoituksen pysyä seurakoirissa, kun en voi antaa bordercollielle sitä, mitä se tarvitsee. Anteeksi mitä?!Tarvitseeko koira kilpailuja? Vai onko ne vaan omistajia varten?
Koira ei mielestäni tarvitse kilpailuja. Jotkut jopa stressaantuvat niistä. Kilpailut ovat tehty meitä kouluttajia varten. Jotkut kisaavat sen takia, että haluavat mainetta sekä kunniaa.
Sitten taas on niitä kilpailijoita, jotka kilpailevat itsensä takia. Saavuttaakseen tavoitteita, saada itselle näyttöä omasta tasosta jne. Itse kuulun tähän jälkimmäiseen ryhmään.

Mietitäänpä koirakkoa A ja B.
Koirakko A kisaa aktiivisesti ja tietysti treenaa kisoihin myös useasti.
Koirakko B taas ei kisaa, mutta he treenaamat myös aktiivisesti ja ovat samalla tasolla kuin koirakko A. Onko B huonompi kuin A, vain koska hänellä ei ole kisanäyttöä taidoistaan?
Tekeekö se hänestä huonomman omistajan tai kouluttajan?
Tähän kilpailujutun olen kohdannut lähinnä aktiivisten paimenkoirien kohdalla. Joku ihmetteli, että miksi edes harkitsen bc:tä tai kelpietä, kun en aio kisata millään sm-tasolla.
En vaan ymmärrä, että miksi jotkut rodut luokitellaan "kisaroduiksi" ja jotkut ei.

Jos otat jonkun kivan koiran, esimerkkinä jokin ns. seurakoira, ei kukaan ihmettele sitä, ettet kisaa sen kanssa. Tiedän, ettei kaikilla roduilla ole samaa energiatasoa, mutta kun puhutaan kisaamisesta eikä pelkästä harrastamisesta, sillä ei ole mielestäni väliä.
Kun taas esimerkiksi bc:n omistajana saisi ihmetteleviä katseita siitä, etten kiertele kilpailuja tai tähtää huipulle koirani kanssa.
Onko muka mahdotonta, että voin täyttää kaikki koiran tarpeet ilman kisaamista?

Pitäisi vaan antaa olla ja kuuntelematta muiden lannistavia kommentteja, mutta vähemmästäkin masentaa. Kurjaa, että en voisi ottaa haaveilemaani rotua sen takia, etten itse pysty täyttämään muiden ihmisten odotuksia. Tyhmäähän se on pelätä muiden ihmisten sanoja, mutta tälläisenä herkkiksenä sellanen evvk asenne on tosi vaikeaa.


Oletteko itse törmännyt tälläiseen aiheeseen?

9 kommenttia:

 1. Minä taas olen törmännyt päinvastaiseen! Olempahan eräältä villakoirakasvattajalta kuullut omasta koirastani (sheltti) ettei seurakoirien kanssa kuulu harrastaa. Noh, kasvattajahan ei tiennyt edes sitä että sheltti on ykkösryhmän rotu joten jätin sen omaan arvoonsa.. :D Olin suurinpiirtein koiran pilaaja kun harjoittelin sen kanssa aikoinaan tokon alkeita... Jep.

  Olen muuten ihan samaa mieltä kanssasi! Myöskään käyttis vs näyttis juttua en ymmärrä, koiriahan ne kummatkin on :D Otetaan esim. näyttis ja käyttis bc, kumpikin on aktiivisia ja valppaita jne mutta että olet "truu" koiraharrastaja sinulla pitää olla käyttisbc agilityssä (Y)

  Olen puhunut :D
  http://kettutytonkolttosia.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, tollaiseen en kyllä itse ole törmännyt!:D

   Jep samaa mieltä myös tosta käyttis ja näyttis jutusta. Kaverillani on ns. näyttisbc ja on kyllä saanut lokaa niskaansa kun harrastaa agilityä ja ei pahemmin näyttelyissä käy..

   Poista
 2. Pöhhöh. Älä kuuntele tuollaista. Koira ei tarvitse kisoja mihinkään ollakseen onnellinen. Ei edes se bordercollie.

  Monilta paimenkoirilta odotetaan myös enemmän, koska ne ovat paimenkoiria. Agilityä en juuri tunne, mutta tokossa tätä on paljon. Paimenkoiran pitää seurata paremmin kuin metsästyskoiran saadakseen yhtä hyvät pisteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän olla kuuntelematta:D

   Jep, näinhän se on! Tuntuu, että jos paimenen kanssa mokaa, se on paaljon pahempi juttu kuin jonkun muun koiran kanssa.
   Onkohan paimenkoirat vaan huippuharrastajien koiria:D

   Poista
 3. Näihin törmää aina :D Ite oon Tuikun kans (nöffi/ajokoira/labbis) törmänny siihen, että koska seropi ja tommoset rodut nii ei tarvi osata. Ts. opetan sille turhaan. Mutta sitte toisaalta jotkut vaatii että sen pitäisi seurata samanlailla, kuin siron ja pienemmän, selvästi palvelualttiimman koiran. Ylitä siinä nyt selittää, että treenaillaan ihan iloksemme ja ollaan vasta alkutekijöissä, sitten tuhahdetaan perään, että no tuo onkin takapihatokoa :D Et voi siis millään olla hyvä koiranomistaja, jos sulla ei ole järkyttävän korkeita tavotteita ja et saa heti tulosta koirasi kanssa. Ja etenki jos hei jätät paimenen kanssa kisat välistä :DD

  Hyvä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Eli toisinsanoen, teetpä miten tahansa niin aina löytyy joku valittaja!:D
   Sain kyllä joo kuulla siitäkin pahoja sanoja, kun kerroin harkitsevani myös paimen mixiä..Nojaa, ehkä tässä pitäisi vaan ruveta oppimaan miellyttämään vain itseään;)

   Poista
 4. Mitä?! Miksi muka pitäisi kilpailla? :D

  VastaaPoista
 5. Siis mitä??? Koirahan ei erota onko kyse kisoista vai vaan treeneistä, yhtä hauskaa sillä on silti! Tälläiseen en kyllä ole törmännyt. :O Jotenkin se omistaja varmaan luulee olevansa parempi kuin muut, koska HÄN kisaa..... Itse en ole paimenkoiran kanssa tähän törmännyt. Itse bc ei ole SE rotu sillä se on niin yleinen ja suosittu, eikä bortsu itseä miellytä. (älä käsitä väärin!!!!) Siis omana koirana... Ja kyllä mun koira ainakin viihtyy varmaan treeneissä paremmin kuin kisoissa = siellä on tuomareita radalla :D Ja tuntuu, että koiratsa on kivempaa treeneissä kun ei ole niin vakavaa kuin kisoissa! Kiva blogi!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!