maanantai 16. kesäkuuta 2014

Sinuun tarvii tekstityksen, salaisuuksien selittäjän, kertojan kaikkitietävänMoni lukija tietää Femman painoon liittyvistä ongelmista, sillä ne ovat olleet varsinkin alkuvuodesta blogissa tapetilla. Lukijoihin on liittynyt kuitenkin uusia jäseniä pahempien ongelmien jälkeen, joten tässä pieni kertaus pikkuvillan ongelmasta.

Femma on aina ollut hoikka, jopa alipainoinen. Heti pentuna kun neiti kasvoi korkeutta, alkoi massan saaminen jäädä jälkeen. Eläinlääkärin kanssa jo silloin puhuttiin neidin painosta useaan kertaan, mutta todettiin, että pikkuvilla kehittyy vaan hitaammin tässä asiassa, olihan korkeuden kasvu hirmuisen kovaa ja nopeaa.

Femma alkoi saada viime vuoden puolella lisää painoa ja lihasta ja parhaimillaan neiti painoi 5,4kg. Silloinkin pikkuvilla oli kyllä hoikka, mutta se oli myös hirmuisen lihaksikas. Silloin eläinlääkärin suosittelema paino oli 5,5-6kg pitkäkoipiselle neidille.

 photo IMG_2440_zps69d033de.jpg
Syyskuu 2013, paino n. 5,3kg

Vuoden vaihteessa Femma sairasti pahasti ja se näkyi myös blogin puolella, sillä purkasin tänne paljon tunteita.
Femman harrastukset oli tauolla ja se oli ns. "vuodelevossa" heikon kuntonsa vuoksi.
Paino alkoi tippua huimaa vauhtia, pahimmillaan neiti painoi 4kg. Tiputus pienessä ajassa oli siis reippaasti yli kilon!
Voitte vaan uskoa, miten huolestunut ja harmistunut olin kun paino lähti tippumaan niin kauheaa vauhtia, sillä tiesin, että sitä onkin astetta vaikeampi ruveta saamaan takasin.
Kun vielä pikkuvillan kuollut turkki jouduttiin ajamaan pois, näkyi sen laihuus koko kamaluudessaan. Vaikka tiesin, että Femma on laiha, silti itketti se näky, mikä sen karvan alta paljastui.

 photo IMG_0374_zpseecadfa2.jpg
Painoa n. 4,2kg/maaliskuu 2014. Kuvassa ei ihme kyllä näy törröttävät luut pepun päällä tai kylkiluut niin selvästi.

Eräänä päivänä lenkin jälkeen purskahdin kotona itkuun.
Syynä siihen oli se, että lenkillä vanhempi naishenkilö haukkui Femman painoa kovaan ääneen, "kauhean laiha koira, miten omistaja on noin laiminlyönyt tuota eläinparkaa! Luulisi, että noin pienen koiran ruokkiminenkaan ei paljoa maksaisi", päälle sain vielä ilkeät katseet.
Normaalisti olisin sanonut jotain takaisin, mutta silloin jäädyin ja jatkoin matkaa hiljaa.
Olen hirmuisen herkkä ihminen, joten ehkä reaktio johtui siitä tai sitten siitä, että kommentti oikeasti satutti.
Kotona en itkenyt siksi, että häpeäisin laihaa koiraani, vaan siksi, että oloni oli niin avuton.
Tunsin itseni huonoksi omistajaksi, vaikka järjellä tiesin, etten juuri silloin voinut tehdä enempää kuin mitä jo tein.

Nyt Femma on huhtikuusta uudella ruokavaliolla. Juttelin monen asiantuntevan tahon kanssa ja kaikki olivat samaa mieltä, ei kokobarffausta (koska pikkuvillan herkkä suolisto voisi rasittua siitä liikaa). 
Niimpä me aloitettiin hiljalleen "puolibarffaus".
Eli Femma syö toisella ruualla lihaa ja toisella nappulaa. Tätä ruokavaliota lähdettiin kokeilemaan hiljaa ja tulokset alkoivat myös hiljalleen näkyä.
Mikä parasta, Femman ruokahalu päätti muuttaa meille takaisin! Myös nappulat menevät ja se jos mikä on kyllä ihme.

Uuden ruokavalion lisäksi (joka muuten ensin tuntui joltain tähtitieteeltä, kun piti laskea kaikenmaailman ravintoarvoja!) sai pikkuvilla myös kehoituksen tehdä mäkitreenejä ja reippaita lenkkejä vapaana. Mäkitreenit on tehnyt myös omistajalle hyvää..;)

Näiden sepustusten kautta päästään aiheeseen, eli viiden kilon rajapyykki on saavutettu!
Pikkuvilla painaa jo 5kg, eli se on saanut n. 800g painoa huhtikuun jälkeen.
Trimmattiin Femma kesäkuosiin ja kyllä mielestäni lisägrammat näkyvät neidin kropassa. Kuvissa sitä tosin ei ehkä erota niin hyvin, mutta livenä kehitys on selvä.
Hoikkahan neiti on vielä, mutta suunta on ylöspäin ja tämä viisi kiloa tuntuu ihan mahtavalta saavutukselta!

 photo IMG_0041_zpsda250cee.jpg
5kg!! (16.6.14)
 photo IMG_0390_zpsc8d14788.jpg  photo IMG_0023_zps7a1e8428.jpg 

Nyt Femman kanssa on helpompi lenkkeillä kun sille ei tule niin kuuma. Täällä on nimittäin ollut hirmuiset helteet! Takkuisia korvakarvoja ei saatu pelastettua, joten ne piti leikata pois.
Onneksi ne kasvaa nopeasti takaisin, niinkuin muutkin karvat.

 

Niinkuin sanoin, on työtä vielä edessä neidin painon kanssa, mutta nyt olen päättänyt olla stressaamatta sitä. Nyt kun pikkuvilla syö hyvin, vaikuttaa terveeltä ja on onnellinen, uskon, että tämä voittoputki jatkuu!

22 kommenttia:

 1. Mulla on kotona reilu vuoden vanha collie tyttönen, ihan älyttömän huono syömään! Neiti sais mun mielestä painaa väh.17kg ja tällä hetkellä painoa vaan 14,9kg.. parhaimmillaankin painanut 16,4kg ja sit alkokin likan nirso kausi. Kauhean vaikeeta saada koira lihoomaan. Nyt vaihoin nappulat paljon rasvasempaan ja annan joka ikiseen ateriaan jotain kylkeen että söis koko annoksen ja ruokaakin saa nyt kaks kertaa päivässä. Viikonloppuna taas ekaa kertaa nirsoili.. Saas nähdä josko paino lähtis nousuun.. Niin tuskallista tää lemmikin lihottaminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Ja vielä kun haluaisi, että se massa mitä koiralle yrittää saada ei tulisi vaan pömpöttävään masuun, vaan tasaisena koko kroppaan. Ei ole niin helppoa miltä vaikuttaa!

   Poista
 2. Waudevau mikä muutos lyhyessä ajassa. Selvästi on töitä tuloksen eteen paiskittu, onnea ja hienoa työtä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Hienoa, että joku näkee kehityksen näistä kuvista, vaikka ne hieman vääristävätkin:)

   Poista
 3. Meillä on kääpiöpinserin kanssa sama tilanne. Painoi parhaillaan 5.5kg ja tällä hetkellä 4.6kg, pahimmillaan ehkä n. 4.2kg. Maha ei kestä oikein mitään ruokaa, mutta ollaan nyt syötetty NEUn PerunaVogelia nappuloiden seassa ja se pysyy sisällä ainakin toistaiseksi! Massaa on tullut hiukan lisää, toivottavasti mekin päästään siihen 5kg joskus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä hurjasti sinne ja toivotaan, että tekin pääsette viiden kilon paremmalle puolelle! Tätä tilannetta ei voi edes täysin ymmärtää, jos ei ole sitä itse kokenut, niin hermoja raastavaa se on:(

   Poista
 4. Onhan se paljo paremman näkönen nyt! :) Onneks kaikki jo paremmin ♥ Täälläki jännityksellä seurattu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä ja livenä näkee vieläkin suuremman eron! Nyt voi jo vähän huokaista;)

   Poista
 5. Saman kanssa painitaan täälläkin... Riesa on vieläkin n. 22kg painavana liian hoikka. Minimissään 23kg pitäisi päästä, mutta tuo kuluttaa kaiken syömänsä /niin/ hyvin, että melkein itkettää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu olevan yleisiä nämä painoon liittyvät ongelmat:(

   Poista
 6. Minä myös samaistun teidän ongelmiin! Yem on aivan langanlaiha, vaikka normaali ruokamäärä päivässä on 5-6dl extraenergianappulaa + rasvaista lihaa 100-300g... Tämä myös kuluttaa kaikki vähän liiankin hyvin.

  Mutta tosiaan itse ainakin pienen eron näen noista kuvistakin, kyllä se siitä!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että edes hieman huomaa eroa kuvissa!:) Tosiaan luonnossa näkee muutosta paljon enemmän, Femmalle on tullut sellaset söpöt sammakonreidetkin:D

   Poista
 7. Aika jännä et muut valittaa omien koirien laihuudest ja vertaa sitä Femman laihuuteen, vaikka sehän on sairastanut ja sen takia noi laiha! Ei se oo mitää vaa jättäny syömättä vaa tää on vakavampi juttu!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän mitä tarkoitat, Femma tosiaan on näin laiha tällähetkellä sairauden vuoksi.
   Ennen sairauttakin se on kuitenkin myös ollut hoikka. Monet varmaan samaistuu tähän tilanteeseen, vaikka koiran alipainolle eri lähtösyytkin ovat. Tämä on sen verran kurja asia omistajalle, että tuntuu varmaan hyvältä purkaa vähän tunteita kirjoittamalla tänne:)

   Poista
  2. Njooo oot kyl ihan oikeessa. Ihmettelin vaa ja ajattelin et muut ei tajuu et Femmalla on ollu sairaus et se ei oo vaa nirso. Ei kai kukaa pahaa tarkoittanu. Oot kyl tehny paljo töitä! mut hyvää kesää teille ja spesiaalisti pikkuvillalle!

   Poista
  3. Hyvää kesää sinnekkin!:)

   Poista
 8. Mikä Femmalla nyt siis on ollut? uutena lukijana en ole aiheesta lukenut enkä tässä kiireessä kerkeä selailemaankaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm olisi tosiaan voinut tähän postaukseen linkkailla edellisiä postauksia neidin sairastelusta, niin ei tarvitsisi selata:D

   Mutta tiivistettynä Femma alkoi oksentelmaan rajusti tammikuun alussa. Se myös pissasi allensa maatessa ja meni tosi nopeasti huonoon kuntoon. Ensimmäisen kerran eläinlääkärissä tutkittiin kaikki mahdollinen, mutta mitään syytä tähän ei löytynyt. Saimme lääkkeitä, mutta koiran kunto meni vaan huonompaan suuntaan. Oksentelut jatkuivat, Femma lopetti syömisen, eikä jaksanut enään liikkua. Pari yötä oli niin kurjia, että valvoin oksentelevan pikkuvillan kanssa ja olin varma, että tästä ei enään selvitä.

   Lääkärissä kävimme useamman kerran ja vietimme sielä pitkiä aikoja. Yhteensä lääkärikuluja oli parin viikon aikana yli 500€. Femma söi yhdessä vaiheessa kahdeksaa eri lääkettä, sillä vatsaongelmien päälle neiti sai vielä silmä- ja korvatuöehduksen.

   Pikkuhiljaa alkoi neiti toipua ja nyt voidaan jo paremmin, niinkuin postauksesta tuli ilmi:) Syytä tähän outoon sairasteluun ei selvinnyt, mutta eläinlääkäri epäili pikkuvillan haiman menneen jotenki shokkitilaan. Tosiaan, kun koira okseni ja ei pystynyt syödä, tippui painoakin sen takia noin reilusti:(
   Toivotaan, että tämä ei toistu!

   Poista
  2. Voi kurjaa! No onneksi asiat menevät parempaan suuntaan :)

   Poista
 9. Wau hyvää työtä! Minä nään kyllä selvän eron! Itselläni erittäin nirso villakoira myös. Onneksi ei mitään sairastelua vielä ole ollut, mutta koko elämänsä antanut harmaita hiuksia kun välillä voi olla pari päivää syömättä, koska on pahaa ruokaa. Nyt ollaan löydetty sellainen ruokavalio jota neiti syö. Keskeistä meillä on että samaa ruokaa ei voi antaa peräkkäisillä aterioilla ja lihat täytyy olla kypsiä tai lähes kypsiä... vitamiineja täytyy lisätä purkista. Kyllä koiralliset tuttavat ihmettelee kun meillä joskus lattioilla pyöri neidin sylkemiä nappuloita, koska täytyihän raejuustot päältä nuolla pois :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Ihanaa kuulla, että huomaat eron:)

   Hehee tuo raksujuttu on myös meille tuttua! Joskus vieraat on löytänyt ruokaa sohvatyynyjen alta, kun Femma ei ole jaksanut syödä ja on päättänyt jemmata ruokansa Fiilikseltä:D

   Poista

Kiitos kommentistasi!