perjantai 28. marraskuuta 2014

Talvi tuli ja karvat meni


 photo DSC_0350_zps9f1e2a53.jpg

Viikko sitten perjantai aamuna meidän lauma treffasi serkkuni mittelspitz Liloa, Lilon pentua Nellaa sekä chihuahua Piipiä.
En muista olenko kertonut Piipistä blogiin ennen, mutta pieni chihu on siis isovanhempieni koira, joka saapui heille kesällä. Normaalisti neiti asuu naapurissamme Sirun ja Ladyn seurana, mutta nyt Piipi on talven hoidossa serkullani.

Alla Piipi, Lilo ja Nella
 photo DSC_0207_zpsc79b42e6.jpg photo DSC_0120_zpsa9213ffb.jpg photo DSC_0103_zps9e1b0aab.jpg

Lilolle on jäänyt isoista koirista paha maku suuhun kun raukka joutui aikoinaan saksanpaimenkoiran hampaisiin.
Tältä reissulta siis hieman toivottiin, että Lilo uskaltautuisi rentoutua, vaikka porukassa oli mukana isompi koira. Samalla pieni Nella sai sosiaalistua ja muut koirat liikuntaa, hyvä diili siis kaikille!
Alkuun koirien meno oli aika kaaottista sekä äänekästä, joten ymmärrettävästi kukaan ei pahemmin ollut rento. Pahimmat höyryt kulutettuaan alkoi kuitenkin touhu rauhoittua ja lopulta reissun loppupuolella alkoi Lilo jo selvästi rentoutua, eli tavoite tuli täytettyä.

 photo DSC_0088_zps3f6da2f0.jpg
" Mä niiku niii en leiki noiden kaa, siiis oikeeesti! T:Fiilis"
 photo DSC_0124_zps57d9c00a.jpg photo DSC_0013_zps5c59b870.jpg
 photo DSC_0229_zps74c11d3c.jpg
 photo DSC_0240_zpsd77eabc3.jpg photo DSC_0243_zps7162dd24.jpg

Reissu meni hyvin, vaikka loppupuolella Siru onnistui saamaan tassuunsa pienen haavan. Verta tuli vähän, eikä neiti arastellut pahemmin jalkaansa, mutta silti päätettiin lähteä kotia kohden.
Lisäksi koirat katselivat tiiviisti metsään päin ja vaikuttivat jännittyneiltä. Hyvän mielikuvituksen omaavina emme halunneet jäädä katsomaan, että mikä koirien mielenkiinnon herätti!

Kun saavuimme koirien kanssa kotiin edellämainitulta lenkiltä, alkoi satamaan lunta maahan oikein urakalla.
Itseäni lähinnä kauhistutti, sillä minun piti lähteä myöhemmin iltapäivällä vielä liikenteeseen (taisin kokea elämäni pelottavimman bussimatkan!), mutta kuten arvata saattaa, oli koirakolmikko ihan onnessaan.
Jopa Siru juoksi kilpaa lumihiutaleiden kanssa, vaikka ennen sitä ei ole pahemmin lumileikit kiinnostanut.


 photo DSC_0337_zps0a912459.jpg photo DSC_0397_zps0db4cf09.jpg
 photo DSC_0433_zps9eb24593.jpg
 photo DSC_0352_zps3d70cf6f.jpg photo DSC_0466_zps7d99cb9b.jpg


Niin kuin aiemmista kuvista huomaa, on meidän neiti villakoiralla oli hieman taukoa edellisestä trimmauksesta.
Olen harjannut Femmaa ahkerasti, mutta silti turkkista löytyy aina seuraavana päivänä vähintään kolme uutta takkua. Hyvällä tuurilla takkuja on ilmestynyt juuri siihen kohtaan minkä olin juuri eilen saanut selväksi....
Tuntuu, että menetän jo järkeni tässä harjaus-takkurumbassa vaikka joudun selvittelemään yhden erittäin pienen koiran takkuja, joten täältä lähtee iso hatunnosto useamman hankalaturkkisten villakoirien- ja takkuuntuvien isovillakoirien omistajille! 

 photo DSC_0310_zps329cf296.jpg
Pikkuvilla ennen trimmaamista

Lauantaina vein Femman epätoivoisena äidilleni ja pyysin, että hän tekee jotain likaiselle takkuiselle villakoiralle, jota tosin ei sellaiseksi meinannut enään erottaa.
Ensin yritettiin säästää mahdollisemman paljon turkkia, mutta pian se osoittautui ihan mahdottomaksi tehtäväksi, joten Femma trimmattiin lyhyeeseen trimmiin.

Harmitti hieman se, että pikkuvilla menetti turkkinsa juuri näin talven kynnyksellä, mutta pian onneksi karvat kasvavat takaisin.
Luulen tosin, että karvojen menetys oli suurempi pala omistajalle kuin Femmalle, sillä pikkuvilla on jatkanut elämäänsä astetta vilkkaampana, niin kuin aina lyhyempään karvaan trimmaamisen jälkeen.
Ilmeisesti ilman painavaa turkkia sekä takkuja on helpompi touhuta.

Pikkuvilla trimmauksen jälkeen.
Jaloissa sekä mahassa on pidempää karvaa, kroppa on lyhyemmässä karvassa. Idea äidille tuli kuulemma tästä trimmistä hevosten klippausmallista, jossa loimen alta klipataan karvoja, mutta jaloista ei.

Alkuviikosta lähdimme veljeni ja minä lähdimme koiralauman kanssa jälleen hiekkakuopille, jossa tarkotus oli treenata Fiiliksen kanssa frisbeen koppailua.
Veljeni harrastaa frisbeegolfia, joten häneltä lähtee paljon paremmin kiekot oikeisiin suuntiin kuin minulta...
Heitin viime treenikerralla itseäni frisbeellä päähän kun kiekko kimposi puusta, joka sattui olemaan ainoa puu monen metrin säteellä... Joten suosiolla tällä erää luovutettiin heittovuoro hieman osaavammalle henkilölle;)

Ensin Fiilis ei meinannut pysyä rauhallisena ollenkaan kun se näki veljeni, mutta sitten kun paimen huomasi frisbeet, jotka pakattiin autoon, kadotti se loputkin järjet pienestä päästänsä.
Koira joka yleensä makoilee rennosti autossa, katseli nyt tiiviisti ikkunasta ulos ja piippasi.
Sen verran julma olen, että paimenlapsi ei päässyt treenaamaan, ennen kuin se oli rauhoittunut, ilkeä tyyppi sanoo Fiilis!

 photo DSC_0854_zpsd405d976.jpg photo DSC_0504_zps7c2ec641.jpg

Pian alkoi hieman tuulemaan, joten jotkut heitot olivat hieman arvaamattomia, kun tuuli nappasi niihin. Ihme kyllä Fiilis sai melkein kaikki kiinni, vaikka kiekot joskus kaarsivatkin aika rajusti. Paimenlapsi on kehittynyt ihan huimasti viimeaikoina frisbeen koppaamisessa, kyllä siitä vielä hieno tulee!
Alla on video parista kopista ja lopussa vielä parista epäonnistuneesta yrityksestä.


Sen aikaan kun Fiilis treenasi niin Femma ja Siru rallittelivat vapaana. Pikkutytöt leikkivät yhdessä, kerjäsivät nameja ja tutkivat paikkoja. Neidit taisivat olla mielissään kun Fiilis ei tullut sotkemaan niiden touhuja, sen verran hyvin nimittäin rallivaihde löytyi!

 photo DSC_0547_zps339a214d.jpg photo DSC_0581_zpsa68d74f7.jpg
 photo DSC_0854_zpsd405d976.jpg
 photo DSC_0707_zpsd5a7807d.jpg photo DSC_0676_zps788f08ac.jpg
 photo DSC_0545_zps12119bd9.jpg photo DSC_0998_zps900aacef.jpg

On muuten ihan superkurjaa kun ulkona on pimeää. Valokuvia on tosi vaikea saada onnistumaan ja taskulamppua joutuu käyttämään lenkillä jo viiden jälkeen.
Onneksi on näitä pieniä tyyppejä pitämässä hyvää mieltä yllä, ei muuten kestäisi!

16 kommenttia:

 1. Älä harmistele Femman turkin lyhyeksi laittamista, nopeasti se kasvaa takaisin. :-)
  Villakoirien omistajien täytyy tehä näitä tyhmiä päätöksiä.Melkein itkin kun omalta villakoiralta laitettiin turkki lyhyeksi! Olin kasvattanyt sitä pitkään. :-D
  Hieno tuo malli Femman trimmauksessa. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, nopeasti se turkki kasvaa takaisin;)
   Silloin kun Femman turkki ensimmäisen kerran ajeltiin lyhyeksi, olisin itsekkin voinut itkeä kun vaivalla kasvatettu turkki lähti:D Tosin silmä tottui siihen nopeasti ja nyt jotenkin pidän Femman ulkonäöstä lyhyessä "sporttitrimmissä":)

   Poista
 2. Mie tiedän niin tunteesi - leikkasin reilu vuosi sitten Kertun aivan ihanasta (ja kamalasti takkuuntuvasta) karvasta melkein kaljuksi, mutta turkin kasvaessa, en kyllä katunut ollenkaan :-)

  Pitkä turkki on työläs, mutta kaunis. Meillä tosin ei ole väliä, kun ei näyttelyitä harrasteta, onko turkki minkäpituinen tai -näköinen :-) eli lyhyellä ollaan, sillä täältä löytyy kuraa, märkää ja loskaa rakastavia karvatassuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tähänkin asiaan saa vertaistukea muilta villisihmisiltä!;)

   Onni on kyllä se, ettei näyttelytrimmissä tarvitse pitää. Melkein on kivempi tuo lyhyempi turkki harrastuksissa, ainakin kesäisin:)
   Meillä myös rakastetaan kuraa ja lätäköitä yms...mistäköhän ihmiset on saanut sen käsityksen, että villakoirat on jotenkin "hienohelmaisia" koiria..:D

   Poista
  2. Niimpä! :-) Kaunis on lyhytkin turkki, jos se on puhdas ja leikattu nätisti.

   Joo, samaa mie on oon monesti miettinyt - meillä kun läträävät lätäköissä, ovat vähän liiankin sosiaalisia, syövät ihan kaiken salaatinlehdistä punajuureen jne :-D monesti kuulen sanottavan, että villakoira kun on oikea "puudeli" kaiken kuran ja lian suhteen, arka ja nirso..

   Poista
  3. Onneksi on näitä ihania villatyyppejä, jotka kumoaa nuo ennakkoluulot puudeleista! Kaikki kun ei ole juuri nirsoja ja arkoja:D

   Poista
 3. Juu sain trimmiin idean heppamaailmasta ;) Ideana oli jättää karvaa jalkoihin mahdollisimman paljon lämmikkeeksi. Kroppaa saa lämpimäksi neuleilla, mantteleilla ym.
  Kyllä itseänikin välillä harmittaa vetää turkkia ihan lyhyeksi ja käydäänki Janeten kanssa asia läpi, ennenkuin teen mitään radikaalia. Alkuun Janette aina vastusteli turkin reilua lyhentämistä, mutta tuli hetken päästä "järkiinsä" selvitellessä taas turkkia ja asia hoidettiin loppuun. Nykyään mulla on jo vapaammat kädet ja Janette sanoo "anna mennä vaan, jos se parempi on" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nykyään äiti saa aina vapaat kädet:D

   Poista
 4. Meillä piti juuri leikata meidän koiran turkki lyhyeksi (bichon bolognese) kun takkuja vaan ilmestyi lisää ja lisää vaikka kuinka koitti harjata ja kastroinnin jälkeen tuntuu muutenkin että turkki muuttui jotenkin erilaiseksi ja takkuuntui vielä helpommin. Onhan koiran helpompi varmasti nyt olla mutta meillä tuli koiralle trimmaamisen jälkeen joku ihme kammo kaikkia takkeja kohtaan, kai ne jotenkin hiertää tai tuntuu erilaiselta lyhyempää turkkia vasten, tiedä sitten. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hormoonithan muuttaa turkin laatua paljon, meillä juoksut vaikuttavat selvästi laatuun!

   Tuo harjausrumba saa kyllä hulluuden partaalle, näin yksi yö jo unta Femman takkujen selvittelystä:D Turkkirotujen huonot puolet...

   Meillä Femman ollessa "naku" se on alkanut kieriä matolla ja erilaisilla pinnoilla. Luulen, että ne tuntuu erilaiselta ihoa vasten ja sitä kokeilee, eli tuo sinun mainitsema takkijuttu voisi olla ihan looginen:D

   Poista
 5. Voi ei, tosi ikävää kun sakemanni purru Liloa. onneksi, sille tuli hyvä mieli tosta leikeistä, ettei jääny suureksi traumaksi. Pikkuhiljaa taas varmaa rentoutuu jatkossa enemmän, toivottavasti.

  Tosi hyvin Fiilis nappaa frisbeekiekon!! Ihailtavaa katsella innokasta koiraa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä oli kurja tilanne:( Tuuria kyllä oli, että Lilo selvisi vain traumoilla, helposti olisi voinut lähteä henki kun kyseessä on niin pieni koira...

   Kiva, että pidit Fiiliksen katsomisesta!:D Se on kyllä aina innolas kun näkeekin frisbeen;)

   Poista
 6. Femma näyttää kyllä sporttiselta tuossa turkissa! :)
  Kuvat on taas hirmu laadukkaita (kuten aina) ja tuo video Fiiliksestä on huippu!
  Noita videoita katselis mielellään lisääkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Femma on kyllä tosiaan sporttisen näköinen tällähetkellä:D

   Täytyy jatkossa laittaa ahkerammin videoita!

   Poista
 7. Fiilis saa tuon kiekon nappaamisen näyttämään ihan liian helpolta=D Hienosti sujuu=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Ihan helppoahan se on..köhköh;)

   Poista

Kiitos kommentistasi!